L’activitat ha estat organitzada en el marc del projecte DEEP-SEA.
Líders de la indústria i la recerca es van reunir el 29 i 30 de juny al Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Aquest fòrum va servir com a espai per a identificar els desafiaments existents per als sistemes de memòria d'alt rendiment i per intercanviar solucions.
Aquest fòrum d'experts europeus va representar la primera reunió presencial dels principals actors en el sector de sistemes de memòria i serveix com un espai d'intercanvi i de debat obert entre els protagonistes com Intel, Micron, Atos, SiPearl i experts tècnics i directius dels centres de recerca europeus.
El primer dia del fòrum va servir perquè els actors destacats del sector presentessin les perspectives i també va incloure una sessió acadèmica sobre la simulació de hardware, perfils de rendiment i eines d'anàlisi. El segon dia va continuar amb una sessió acadèmica sobre eines d'alt nivell en la col·locació de dades, consistència i processament a la memòria amb presentacions del BSC, FORTH, Atos, FhG i CEA. L’acte va concloure amb un debat tècnic sobre els desafiaments actuals i es va proposar la idea d'un taller futur per mantenir el debat iniciat durant aquests dies.
Aquesta iniciativa pretén servir d’enllaç entre la indústria i la recerca en el marc del projecte DEEP-SEA, finançat per la Comissió Europea. Com a part d'aquest projecte, el BSC estaà treballant per oferir l'entorn de programació per als futurs sistemes europeus d'exaescala, adaptant tots els nivells del software per admetre arquitectures de memòria i de computació altament heterogènies i permetre optimitzar el codi en arquitectures existents i futures. El projecte ha establert un Consell Assessor Científic, Scientific Advisory Board (SAB) en anglès, que inclou experts acadèmics i industrials, alguns dels quals van participar a l'esdeveniment. El SAB pretén garantir que els socis de DEEP-SEA estiguin informats dels avenços tecnològics, tinguin accés a les tecnologies prèvies al llançament i s'assegurin que els desenvolupaments de DEEP-SEA estiguin en línia amb les tendències del sector.
El BSC lidera un paquet de treball en el projecte DEEP-SEA centrat a l'entorn de programació a nivell de node per a clústers informàtics heterogenis d'alt rendiment. També lidera el comitè d'innovació que té com a objectiu supervisar i donar visibilitat als resultats innovadors duts a terme al projecte. En aquest sentit, està treballant de manera proactiva per connectar els membres del clúster europeu especialitzat en sistemes de memòria que contribueix directament a aquesta tasca.
Petar Radojkovic, cap de l'equip de sistemes de memòria del BSC i organitzador del fòrum, està convençut que un fòrum com aquest “reforçarà més els vincles entre els centres públics de recerca europeus i els principals socis industrials. L'intercanvi de coneixements i experiències, seguit per un sincer debat, és la millor manera de dissenyar i utilitzar eficaçment els futurs sistemes de memòria dalt rendiment."
Sobre el projecte de DEEP-SEA
DEEP-SEA (Software for Exascale Architectures) ha rebut finançament de la UE i té un pressupost total de 15 milions dʻeuros. Va començar el 1 d'abril del 2021 i durarà 36 mesos. Està coordinat pel Jülich Supercomputing Center (JSC), que forma part del Forschungszentrum Jülich (FZJ). El projecte involucra 14 socis de vuit països: Atos (Bull SAS), Barcelona Supercomputing Center (BSC), Commissariat a l'Energia Atomique i les Energies Alternatives (CEA), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung eV, Idryma Tecnologies Kai Erevnas (FORTH), Katholieke Universiteit Leuven, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Technical University of Munic.