El BSC estrena la nova seu corporativa, el BSC-REPSOL Building

07 Octubre 2021

La nova instal·lació, de 12.000 m2, alberga 530 treballadors del centre i es prepara per poder rebre el superordinador MareNostrum 5.

El centre convida la ciutadania a participar en la celebració de la nova seu, amb dos dies de portes obertes i activitats populars
La consellera de Recerca i Universitats, la Secretària general de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, el rector de la UPC i el president de la Fundació Repsol participen en la cerimònia oficial d'inauguració del nou edifici

El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC) ha iniciat l'activitat en la seva nova seu corporativa, l'edifici BSC-REPSOL Building, situat a la plaça Eusebi Güell 1-3, a Barcelona. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la secretària general de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, Raquel Yotti; el rector de la UPC, Daniel Crespo; el president de la Fundació Repsol, Antoni Brufau, i el director del BSC-CNS, Mateo Valero, han participat avui en una breu cerimònia amb què s'ha celebrat la posada en marxa d’un equipaments científics i tecnològics més grans de la ciutat de Barcelona.

La nova seu del Barcelona Supercomputing Center és un edifici de 12.000 m2, que compta amb quatre plantes d'oficines, 530 llocs de treball, 35 sales de reunions, dues aules de formació, un auditori i diversos punts de trobada per fomentar l’intercanvi de coneixement entre els investigadors. Dos terços de la plantilla del BSC estaran ubicats en aquesta seu, mentre que la resta, fins a 765 treballadors, estaran instal·lats en edificis propers que, com el BSC-REPSOL Building, comparteixen ubicació als jardins de Torre Girona.

El BSC-REPSOL Building ha tingut un cost de 19,6 milions d'euros i ha estat finançat gràcies a les aportacions dels patrons de centre (Ministeri de Ciència i Innovació, Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i Universitat Politècnica de Catalunya), la col·laboració de la Fundació Repsol i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El nom del l’edifici respon al conveni que el 2013 va firmar la Fundación Repsol amb el BSC per col·laborar en el finançament de l’obra.

El nou edifici del BSC està connectat, a través d'una passarel·la, al fins ara edifici més emblemàtic de centre, la capella Torre Girona, que actualment acull el superordinador MareNostrum 4. En els seus soterranis s'està construint una nova sala per a superordinadors, que permetrà ampliar la instal·lació d'infraestructures de supercomputació de més volum i capacitat, com el futur MareNostrum 5. Quan això succeeixi, la capella de Torre Girona es mantindrà com a espai icònic i visitable, albergant infraestructures de supercomputació i dades de primer nivell.

El director del BSC, Mateo Valero, ha destacat que "aquest nou edifici simbolitza, d'alguna manera, el creixement que ha experimentat el BSC-CNS en els seus poc més de 15 anys d'existència" i ha afirmat que "una de les seves aportacions fonamentals és que permetrà una major interacció entre els més de 600 investigadors de centre, que fins fa poc estaven repartits per diferents edificis i ara disposaran punts de trobada per intercanviar idees, experiències i crear noves sinergies, amb tot el que això té de positiu per a la creació de coneixement ".

La consellera de Recerca i Universitats de Govern de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, ha posat en valor el paper "estratègic que ocupa el BSC com a agent dinamitzador de la investigació d'avantguarda a escala internacional i com a motor de transferència tecnològica i la innovació per a l'economia catalana".

La secretària general de Recerca, Raquel Yotti, ha destacat que el "Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación és un centre líder a Europa ia Espanya de les iniciatives de supercomputació. A Europa, és destacable el seu lideratge en la contribució espanyola a les iniciatives que persegueixen avançar cap a la sobirania digital europea. A Espanya, el BSC coordina i lidera des de 2007 la Red Española de Supercomputación, en què col·laboren 13 nodes distribuïts en 11 autonomies, per proporcionar serveis de computació i dades a la comunitat investigadora. El ferm compromís del Gobierno de España, que aporta el 60% del finançament del centre, juntament amb les aportacions de la Generalitat de Catalunya i la UPC, han permès emprendre les grans inversions en els supercomputadors MareNostrum, a la qual s'uneix ara el nou edifici finançat amb la col·laboració de la Fundació Repsol i el FEDER".

Per al rector de la UPC, Daniel Crespo, "el BSC és un orgull per al país i per a la UPC. És una gran satisfacció veure com un projecte que es va gestar a la UPC fa ja més de 20 anys ha assolit el màxim nivell d'excel·lència i competitivitat científica mundial. La investigació científica que es desenvolupa al BSC beneficia la UPC, Catalunya, Espanya i la humanitat en el seu conjunt".

En la seva intervenció, Antonio Brufau ha assenyalat que el BSC-REPSOL Building és un espai únic, vinculat a la tecnologia i la innovació, destacant el paper clau que la ciència té en el desenvolupament i la construcció d'una societat moderna i inclusiva.

Cap de setmana de celebració oberta a el públic

El BSC vol compartir la seva alegria per la inauguració de la nova seu amb la ciutadania en general i especialment amb els veïns del districte de les Corts, en el qual s'ubiquen les seves instal·lacions. Per a això, ha organitzat un cap de setmana de portes obertes i activitats populars.

Aquestes activitats s'emmarquen en el Festival Barcelona Deep Collage, una trobada en què investigadors, ciutadans i artistes posaran en comú les seves vivències durant la pandèmia de COVID-19 i les interaccions entre ciència, tecnologia i vida quotidiana que aquest episodi ha fet aflorar. Aquest diàleg es durà a terme a través d'un programa de xerrades, exposicions i tallers, que es pot consultar al web www.bsc.es/collage i que s'han integrat en el programa de la festa major de districte.

Les jornades busquen ser un punt de trobada entre el BSC i la ciutadania, després de més d'un any i mig de pandèmia, i reivindicar el paper de la ciència i la tecnologia com a eines de progrés. Estan organitzades en col·laboració amb la Societat Barcelonina del Collage i compten amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, a través d'una beca Premis Barcelona 2020.

Fotos del BSC-REPSOL Building: https://www.bsc.es/fotos-BSC

Vídeo BSC-REPSOL Building: https://www.bsc.es/edifici-BSC