El BSC estableix les bases amb GSMA, VEON and Beeline pel desenvolupament d’eines d’IA en llengües no globals en el marc de l’Aliança Aina

16 Maig 2024

Les parts implicades exploraran oportunitats de col·laboració centrades en el desenvolupament de mecanismes i la documentació sobre models lingüístics i sistemes d'IA per a llengües amb pocs recursos.

El Barcelona Supercomputing Center ha signat un Memorandum of Understanding (MoU) amb la GSMA i els operadors telefònics VEON i Beeline Kazakhstan per al desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial de codi obert a través del projecte Aina, finançat pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Les parts implicades exploraran oportunitats de col·laboració centrades en el desenvolupament de mecanismes i la documentació sobre models lingüístics i sistemes d'IA per a llengües amb pocs recursos, incloses les llengües locals dels països on opera VEON. La cooperació es durà a terme en l'àmbit de l'Aina Alliance, una col·laboració entre el Govern català i la GSMA que promou la presència de llengües no globals en models d'intel·ligència artificial, per permetre als parlants de totes les llengües participar plenament en l'evolució del món digital.

La signatura del MoU per part de les quatre parts s’ha produït durant l’esdeveniment organitzat per la GSMA “M360 Euràsia”, que té lloc aquests dies a Bakú (Azerbaidjan) i que acull el principals líders mundials de la connectivitat durant dos dies de discussió, debat i treball en xarxa.

Dels prop de 7.000 idiomes que es parlen a tot el món, només set idiomes tenen una gran infraestructura en el món digital: anglès, espanyol, francès, mandarí, àrab, alemany i japonès. La manca de recursos en altres idiomes provoca una bretxa lingüística que porta a una experiència d'usuari poc òptima en aplicacions d'IA, aprofundint el biaix en els models i corrent el risc d'augmentar la bretxa digital en les tecnologies d'IA.

Deu milions de persones parlen el català. Per això, la unitat de Tecnologies del Llenguatge del BSC té com a prioritat generar recursos digitals per a garantir la presència del català en el món digital, alhora que fan que aquests recursos siguin útils per a altres llengües amb el mateix objectiu. A través del projecte Aina, el BSC ha publicat un ampli nombre de datasets i models de codi obert, liderant el camí cap a la disponibilitat de recursos d'IA de codi obert.

VEON, qui opera en països que acullen el 7% de la població mundial que parla majoritàriament idiomes amb pocs recursos, es compromet a abordar la bretxa lingüística de la IA donant suport a l'ús d'idiomes amb pocs recursos, començant per Kazakhstan, on la filial de TI de Beeline Kazakhstan QazCode ja va llançar Kaz-RoBERTA-conversational, un mòdul d'IA en kazakh que dona suport al servei al client a les aplicacions digitals de Beeline Kazakhstan.

“El desenvolupament de la intel·ligència artificial també genera bretxes entre llengües. És important tancar-les. Per això estem posant a disposició els nostres coneixements i recursos. El treball a través de l'Aina Alliance no para de créixer i ens ha permès signar un acord estratègic amb la GSMA. Aquest és un pas més per fer que la nostra experiència en IA de codi obert sigui accessible a la comunitat internacional”, afirma Mateo Valero Cortes, director del BSC.

“La intel·ligència artificial és el pròxim canvi en la història de la tecnologia i està a les nostres mans dissenyar-la i desenvolupar-la d'una manera que promogui la inclusió per a tothom. Permetre que els idiomes amb pocs recursos formin part del món de la IA dona poder a centenars de milions de persones arreu del món, abordant les deficiències actuals del panorama de la IA. Estem encantats de ser el primer grup d'operadors que s'associa amb el Barcelona Supercomputing Center i la GSMA per explorar oportunitats per afrontar aquest repte”, afirma Kaan Terzioglu, director general del grup VEON.

“Beeline Kazakhstan és l'operador líder en tecnologies d'IA als mercats on opera VEON. Després d'haver desenvolupat anteriorment solucions basades en IA en kazakh, Beeline Kazakhstan i Qazcode són molt conscients dels reptes i oportunitats que comporta la transformació de Kazakhstan a l'era de la IA. Estem molt emocionats d'associar-nos amb el Barcelona Supercomputing Center i la GSMA, aportant experiència internacional al nostre viatge de desenvolupament de nous casos d'ús per a aplicacions d'IA en kazakh”, diu Evgeny Nastradin, director general de Beeline Kazakhstan.

“El projecte amb VEON i Beeline Kazakhstan és el primer del nostre emocionant viatge amb el BSC. Ara demanem a la indústria que s'uneixi a nosaltres i treballin junts per reduir la disparitat en el desenvolupament i l'aplicació de tecnologies d'IA en diferents idiomes. Aquesta disparitat agreuja la bretxa lingüística de la IA i els reptes que s'hi aporten, inclosa la innovació aïllada i l'ampliació de la bretxa digital. L'Aina Alliance té com a objectiu garantir que cap idioma es quedi enrere a mesura que el món avança cap a un futur cada cop impulsat més per la IA”, expressa Alex Sinclair, director de tecnologia de la GSMA.

La clau de l'associació serà l'accelerador d'innovació de la GSMA Foundry, una iniciativa que reuneix operadors mòbils i la indústria tecnològica més àmplia, per ajudar els membres a forjar el futur digital desenvolupant ràpidament solucions del món real als reptes de la indústria.

La cooperació es durà a terme en l'àmbit de l'Aina Alliance, una col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la GSMA que promou la presència de llengües no globals en models d'intel·ligència artificial, permetent als parlants de totes les llengües participar plenament en l'evolució del món digital. VEON és el primer pilot de l'associació, amb l'Aina Alliance convidant ara altres socis i altres organitzacions d'operadors mòbils a participar per abordar la bretxa lingüística de la IA mitjançant un esforç col·laboratiu.

Sobre la GSMA

La GSMA és una organització global que unifica l'ecosistema mòbil per descobrir, desenvolupar i oferir la innovació fonamental per als entorns empresarials positius i el canvi social. La visió de la GSMA és desbloquejar tot el poder de la connectivitat perquè les persones, la indústria i la societat prosperin. En representació d'operadors i organitzacions mòbils de l'ecosistema mòbil i les indústries adjacents, la GSMA ofereix als seus membres tres grans pilars: connectivitat per al bé, serveis i solucions de la indústria i divulgació. Aquesta activitat inclou avançar en polítiques, abordar els reptes socials més grans actuals, recolzar la tecnologia i la interoperabilitat que fan que el mòbil funcioni i proporcionar la plataforma més gran del món per convocar l'ecosistema mòbil a la sèrie d'esdeveniments MWC i M360.

Us convidem a conèixer més visitant www.gsma.com

Sobre Beeline Kazakhstan & QazCode

Beeline Kazakhstan és el líder en la indústria de les telecomunicacions del Kazakhstan, donant servei a més d'11 milions de consumidors a les seves xarxes mòbils i fixes i amb els seus serveis digitals en finançament, entreteniment i solucions empresarials com ara Simply, izi, hitter i BeeTV. La seva empresa de programari QazCode es troba entre les empreses de desenvolupament de programari més grans del Kazakhstan amb un equip de 700 persones que inclou 350 desenvolupadors. QazCode crea solucions com ara l'automatització de processos de telecomunicacions, la gamificació, l'entreteniment i la productivitat de les TI amb un enfocament de la IA.

Sobre VEON

VEON és un operador digital que ofereix connectivitat i serveis digitals convergents a prop de 160 milions de clients. Operant a sis països que acullen més del 7% de la població mundial (Pakistan, Ucraïna, Bangla Desh, Kazakhstan, Uzbekistan i Kirguizistan), VEON està transformant vides mitjançant serveis impulsats per la tecnologia que apoderen les persones i impulsen el creixement econòmic. Amb seu a Amsterdam, VEON cotitza al NASDAQ i a Euronext.

Per a més informació, visiteu: www.veon.com

 

  • Peu de foto: El director del Barcelona Supercomputing Center ,Mateo Valero Cortes, el CEO de Beeline Kazakhstan Evgeny Nastradin, la Chief Marketing Officer de la GSMA Lara Dewar i la Chief of Staff de VEON Hande Asik signant el MoU de col·laboració a Baku, Azerbaijan i Barcelona.