El BSC dóna suport i col·labora en la candidatura espanyola per albergar el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini a Barcelona

29 Maig 2020

El BSC i l'AEMET jugaran un paper clau en la gestió de la candidatura espanyola.

El centre acollirà 150 persones en una fase inicial, amb la possibilitat d'augmentar a 250 en els propers anys

El Consell de Ministres ha acordat avui donar suport a la candidatura espanyola per albergar la seu climàtica del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF).

La candidatura espanyola s'ha decidit per Barcelona en considerar que reuneix les condicions científiques i innovadores idònies per acollir una infraestructura d'aquestes característiques, ja que compta amb una comunitat que investiga i desenvolupa projectes de el programa d'observació de la terra de la UE, Copernicus.

El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC), que lidera diversos contractes de desenvolupament del programa Copernicus, dóna suport amb entusiasme a aquesta candidatura i està col·laborant en la seva elaboració. A la iniciativa també col·labora l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que representa Espanya en el consell de països membres de l'organisme i aporta cada any 3,3 milions d'euros a l'organisme.

Francisco J. Doblas-Reyes, director del departament de Ciències de la Terra del BSC, considera que "l'establiment de la tercera seu de l'ECMWF a Barcelona suposaria una oportunitat única per a les institucions i companyies que treballen en la solució de problemes mediambientals, tant a nivell local com internacional.

La presència d'ECMWF a Espanya pot ser l'element clau perquè la comunitat investigadora en serveis ambientals faci un salt de quantitat i qualitat per respondre als reptes socioeconòmics que planteja el Pacte Verd.

El BSC, amb els excel·lents vincles de desenvolupament conjunt amb ECMWF en múltiples aspectes, contribuirà a l'elaboració de la proposta espanyola. "

Els retorns del programa Copernicus al país amfitrió són múltiples i de gran valor afegit: científics, industrials, econòmics, financers, millora de polítiques de medi ambient locals, etc. Des d'un punt de vista científic, la presència d'una activitat amb alt valor com els serveis CAMS, C3S o CEMS generaria un nou impuls a l'ecosistema local i nacional i múltiples sinergies amb la societat i l'empresa privada.

En la fase inicial el principal component d'aquesta tercera seu serien els serveis d'Atmosfera (CAMS) i Canvi Climàtic (C3S) del programa europeu Copernicus i les activitats de predicció d'inundacions, incendis i sequeres de el centre operacional de el servei d'Emergència (CEMS). A partir de 2021, també es traslladarà el servei de monitoratge d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de Copernicus, per continuar amb el personal involucrat en altres activitats de ECMWF finançades per la Comissió Europea. Per a això, s'estima que inicialment la seu triada acolliria a unes 150 persones, amb la possibilitat d'augmentar aquesta quantitat als 250 treballadors a mig termini.

ECMWF

L'ECMWF és una organització intergovernamental creada el 1975 que està integrada per 34 estats membres i associats. Disposa d'un model meteorològic únic, reconegut com el que millors previsions genera a nivell mundial. L'organització dona feina al voltant de 350 persones de més de 30 nacionalitats i té un pressupost anual superior als 100 milions d'euros.

Aquesta tercera seu s'uniria a la de Reading (Regne Unit) i a la qual ja s'està construint a Bolonya (Itàlia), que acollirà al 2021 el nou superordinador de centre, que ja processa diàriament més de 400 milions d'observacions d'uns 100 satèl·lits, principalment de EUMETSAT, de l'Agència Espacial Europea i de la US NOAA.

Nota del Ministeri aquí.