El BSC coordina el projecte ENERXICO que apoderarà al sector energètic mexicà gràcies a la supercomputació

04 Octubre 2019

Les tècniques de supercomputació (HPC, High-Performance Computing en les seves sigles en anglès) tenen la capacitat de millorar i transformar molts sectors industrials. Quan el govern mexicà i la Unió Europea van decidir col·laborar per millorar la indústria energètica, va ser una oportunitat per als investigadors en supercomputació de la Unió Europea de fer equip amb col·legues mexicans. El principal objectiu és proveir solucions per a la indústria dels hidrocarburs, millorant l'acompliment de l'energia eòlica i resolent problemes d'eficiència de combustió per als transports.

El projecte ENERXICO va engegar al juliol a Barcelona i està finançat per la Unió Europea i el Govern de Mèxic. A més, reuneix 15 institucions acadèmiques i industrials per a resoldre problemes d'enginyeria del món real. Coordinat pel Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) a Europa i l'Institut Nacional d'Investigacions Nuclears (ININ) a Mèxic, ENERXICO està enfocat en l'escalat de l'energia eòlica, en el modelatge de jaciments de petroli i gas, i en avaluar l'eficiència de consum de biocombustibles per al transport. A més, pretén potenciar aquestes aplicacions científiques, i treballarà en aconseguir a escalar simulacions d'eficiència energètica per a la màquines Exascala.

Gràcies a l'experiència del centre d'excel·lència HPC denominat ChEESE, coordinat també pel BSC, l’equip del Barcelona Supercomputing Center durà a terme el desenvolupament de tècniques que detallin millor les simulacions de vent i prediccions meteorològiques. A més, el centre d'excel·lència d'Optimització de l'Acompliment i Productivitat (POP) avaluarà el codi i intentarà millorar la seva optimització i eficiència. Alguns dels resultats obtinguts s'utilitzaran dins de les plataformes de simulació en empreses com REPSOL i IBERDROLA.

"El BSC coordina el projecte europeu ENERXICO no només per l’accés al supercomputador MareNostrum i a la infraestructura europea PRACE, sinó també per la nostra experiència en el desenvolupament de software en les supercomputadors exascala", afirma José María Cela, director del departament d'aplicacions computacionals i enginyeria (CASE). "En aquest projecte, el nostre objectiu és oferir solucions tangibles a problemes industrials, així com enfortir la nostra col·laboració amb Mèxic".

Per a més informació: https://enerxico-project.eu

Visiteu el vídeo per conèixer més sobre el projecte. El podeu veure en castellà aquí.