El Barcelona Supercomputing Center és un dels quatre Centres Productors Mundials entre les 15 institucions que han contribuït al Centre Principal de Prediccions Climàtiques Anuals i Decenals, que són els que proporcionen la informació en què es basa l’informe
Les previsions indiquen que és molt probable (amb una probabilitat de més del 80 %) que almenys un any del període 2024-2028 superi l'any més càlid registrat fins a la data, el 2023, amb la possibilitat que un d’ells superi els 1,5 °C per sobre dels valors preindustrials.
L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) acaba de publicar l'informe sobre l'Estat del clima anual a decenal a escala mundial (GADCU, de l'anglès Global Annual to Decadal Climate Update) per al 2024 i l'interval 2024-2028. Publicat anualment per l'OMM, es tracta d’un informe que sintetitza les prediccions mundials inicialitzades mitjançant diversos models en un rang temporal que va d’anual a decenal produïdes pels Centres Productors Mundials (en anglès, Global Producing Centres) designats per l'OMM i altres centres contribuents per als propers 5 anys.
El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) és un dels quatre Centres Productors Mundials inclosos al Centre Principal de Prediccions Climàtiques Anuals i Decenals de l'OMM (en anglès, Lead Centre for Annual-to-Decadal Climate Predictions), juntament amb el Canadian Centre for Climate Modelling and Analysis, Deutscher Wetterdienst i la Met Office. El centre principal recopila i difon prediccions retrospectives i futures, així com dades de verificació de diversos centres contribuents de tot el món.
Roberto Bilbao, investigador del grup Variabilitat i Canvi Climàtic (CVC, de l'anglès Climate Variability and Change) del Departament de Ciències de la Terra del BSC, va declarar: “Des del seu nomenament com a Centre Productor Mundial per l'OMM el 2018, el BSC ha emès cada any una predicció decenal, treballant en paral·lel en diferents desenvolupaments per millorar, alhora, la precisió d'aquestes prediccions”.
Aquest any, 15 centres diferents de prediccions decenals han contribuït a l’informe, recopilant un gran conjunt format per 190 prediccions. Aquestes prediccions suggereixen que en els propers cinc anys (2024-2028), les temperatures mundials continuaran assolint nivells rècord, i es preveu que la temperatura mitjana en superfície per a cada any entre el 2024 i el 2028 sigui entre 1,1 °C i 1 ,9 °C superior a la mitjana dels anys 1850-1900. Hi ha un 80 de probabilitats que la temperatura mitjana mundial en superfície superi els 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials (mitjana de 1850-1900) durant almenys un any entre 2024 i 2028.
A més, l'informe també afirma que hi ha una probabilitat del 47 % que la mitjana quinquennal superi el llindar dels 1,5 °C. Cal assenyalar que el nivell d'1,5 °C especificat a l'Acord de París fa referència a l'escalfament a llarg termini durant 20 anys. Tot i així, s'espera que, temporalment, es superi amb una freqüència cada vegada més gran a mesura que les temperatures mundials s'acostin al llindar a llarg termini.
Els resultats també indiquen que hi ha una alta probabilitat (86 %) que almenys un any entre el 2024 i el 2028 superi l'any més càlid registrat fins ara, que va ser l'any passat, el 2023. A més, és molt probable que la mitjana quinquennal de 2024-2028 sigui superior a la dels cinc anys anteriors, és a dir, 2019-2023 (amb una probabilitat del 90 %).
Markus Donat, professor ICREA i colíder del grup Variabilitat i Canvi Climàtic del BSC, va comentar: “Aquestes prediccions confirmen que, malgrat les possibles variacions interanuals, en què anys concrets poden ser lleugerament més càlids o més freds que els anteriors, el clima global segueix una trajectòria d'escalfament preocupant, que ens està acostant molt a incomplir els objectius que els líders mundials van acordar a París el 2015”.
Les temperatures en superfície el 2023 van ser, a la majoria de les regions, més càlides que la mitjana a llarg termini, amb un Pacífic oriental tropical més càlid, d'acord amb les condicions d'El Niño, que va prevaler durant la major part del any. En aquesta direcció, l'informe també assenyala que El Niño de 2023-24 ha assolit el seu punt màxim, i és probable que es produeixi una transició a La Niña durant l'any en curs 2024. S'espera que aquest canvi en les prediccions vagi acompanyat d’un escalfament sobre l'Àrtic en els propers cinc hiverns perllongats (de novembre a març), en relació amb la mitjana del 1991-2020, que serà més de tres vegades superior a l'escalfament de la temperatura mitjana mundial.
Pablo Ortega, l'altre colíder del mateix grup al BSC, va explicar: “Aquestes condicions substancialment més càlides a l'Àrtic es deuen a la presència de mecanismes crítics entre el gel marí i l'oceà que amplifiquen l'escalfament local i podrien conduir en un futur proper al primer estiu sense gel”.
Els patrons de precipitació previstos per al 2024, en relació amb la mitjana de 1991-2020, suggereixen una major probabilitat de precipitacions escasses al nord-est del Brasil i una major probabilitat de condicions humides al Sahel africà, en consonància amb unes temperatures més càlides de l'habitual a l'Atlàntic Nord. A més, les condicions previstes a l'Atlàntic Nord per al maig-setembre del 2024-2028 indiquen una activitat ciclònica tropical superior a la mitjana. De fet, ja pel 2024, la plataforma de Predicció Estacional d'Huracans del BSC preveu una temporada d'huracans atlàntics extremadament activa.