El BSC, candidat a acollir un dels dos superordinadors més grans de la UE del 2021

25 Març 2019

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) es presentarà com a centre candidat a acollir un dels superordinadors pre-exascala que estaran operatius a la Unió Europea (UE) a inicis de 2021.

La direcció del centre ha informat que s’està preparant una proposta per a la crida que ha fet l'EuroHPC-Joint Undertaking, que té com a objectiu saber quins centres estan interessats a acollir aquestes infraestructures, les quals estaran cofinançades per la Comissió Europea (CE) i els estats que donin suport a cada instal·lació.

En cas que la proposta del BSC fos acceptada, el centre acolliria un superordinador amb una velocitat pic de 200 petaflops/s, que hauria d’entrar en funcionament durant el darrer trimestre de 2020.

Aquesta convocatòria europea és fruit de l’acord entre 26 estats membres de la UE i la CE per co-finançar un full de ruta europeu de Computació d’Altes Prestacions (HPC), que està destinat a impulsar el desenvolupament de tecnologies d’HPC europees i a comprar com a mínim dos superordinadors pre-exascala que entrin en operació a final de 2020 i com a mínim dos superordinadors exaescala que entrin en operació el 2023. La iniciativa es duu a terme a través de l’EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC-JU), l’ens que han creat la comissió i els estats per gestionar l’operació.

La convocatòria de l’EuroHPC-JU estableix que els superordinadors pre-exascala hauran de ser capaços d'executar almenys 150 petaflops/s de rendiment sostingut, que es mesura utilitzant el benchmark de Linpack, i de cobrir les necessitats d’una àmplia gamma d’aplicacions.

També estableix condicions referents a les infraestructures que els han d’acollir, l’experiència de l’entitat candidata a instal·lar i operar sistemes similars i la qualitat dels serveis als usuaris, entre d’altres.

La candidatura del BSC compta amb el compromís econòmic dels seus patrons (Govern espanyol, Generalitat de Catalunya i UPC) i del Govern de Portugal, per fer front al 50% del cost de la compra del superordinador i de tenir-lo en operació durant 5 anys. L’altre 50% aniria a càrrec de la CE.

El futur MareNostrum 5, que tindria un volum molt superior a l’actual MareNostrum 4, estaria repartit entre la capella de Torre Girona i el site que s’està construint al nou edifici corporatiu del BSC, dues construccions contigües i connectades per diversos túnels.

El termini per presentar-se a la convocatòria de l’ EuroHPC-Joint Undertaking finalitza el proper 4 d’abril i està previst que s’anunciï la resolució el proper 7 de juny.

Informació actualitzada: