El BSC acull la reunió d’inici del projecte EuroExa

06 Setembre 2017

Avui, 16 organitzacions s’han reunit al Barcelona Supercomputing Center (BSC) per a marcar el començament del projecte EuroExa i l’inici en l’execució de les pròximes passes en la inversió de la UE cap a la computació Exa-Scale a Europa.

La creixent importància de la tecnologia de computació d’altes prestacions s’ha consolidat amb la firma de nou països europeus (França, Alemanya, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Portugal, Espanya, Bèlgica i Eslovènia) d’una declaració per a recolzar la següent generació en computació i infraestructures de dades; un projecte europeu de l’envergadura de l’Airbus en els 90 i el Galileu als 2000s. L’objectiu es centra en formar una infraestructura d’integració de computació d’altes prestacions a nivell mundial, capaç d’un bilió de bilions de càlculs per segon, conegut com a sistema Exa-Scale. Aquesta infraestructura estarà disponible per a tota la comunitat científica, industrial i el sector públic, sense importar la localització de l’usuari.

El programa EuroEXA representa una inversió europea significativa per a la innovació a través d’una plataforma de computació trencadora que proporcioni una computació Exa-Scale. Inicialment, la UE va invertir en aqueta computació a través de diversos projectes tals com ExaNest, EcoScale i ExaNoDe. Ara, EuroEXA es presenta com la inversió integrada d’excel·lència europea per a desenvolupar aquestes tecnologies en l’aposta per a aconseguir supercomputadores europees.

Aquesta inversió de 20 milions d’€ durant un període de 42 mesos és una part del total de 50 milions d’€ que ha invertit la UE a través dels projectes del grup EuroEXA, donant recolzament a la investigació, innovació i accions a través d’aplicacions, software, hardware, networking, memòria, refrigeració líquida i tecnologies de data centres. Conjuntament ha aportat la tecnologia necessària per a permetre una economia digital, el futur dels ordinadors i el camí cap a la capacitat Exa-scale.

Finançat a través de H2020-EU.1.2.2. FET Proactive (FETHPC-2016-01) com a resultat d’un procés de selecció competitiu, els diferents pàrtners del consorci aporten una gran varietat d’aplicacions clau des de clima/meteorologia, física/energia i bioinformàtica/ciències de la vida. L’objectiu del projecte inclou el desenvolupament i la construcció d’un sistema de processament de ARM amb tecnologia Cortex, amb una acceleració FPGA Xilinx Ultrascale+ a nivell de peta flop per l’any 2020, i s’espera que aquest objectiu porti a la obtenció d’un Exa-scale per a l’any 2022-2023.

“El BSC ha participat com a soci al llarg de les tres generacions de la família EuroExa: primer a EUROSERVER, després a ExaNoDe i ara amb EuroExa. El BSC proporcionarem suport en el model de programació i l’entorn d’execució per a permetre que les aplicacions puguin aprofitar plenament l’arquitectura d’EuroExa. Així mateix, ens encarregarem de refinar i avaluar l’enfocament utilitzant aplicacions a gran escala, com el codi de multifísica Alya del BSC”, explica Paul Carpenter investigador sènior del departament de Ciències de la Computació i investigador principal del projecte EuroExa al BSC.

Les contribucions del BSC inclouen extensions en l’entorn d’execució Nanos per a donar suport als acceleradors dataflow i FPGAs, així com optimitzar la tolerància de fallades. El BSC també desenvoluparà la llibreria MPI i la planificació a nivell de sistema que permetrà al programador explotar de forma transparent el compartir la memòria que permet l’UNIMEM. El BSC també lidera les tasques d’entendre i quantificar el problema de la tolerància a fallades de forma global.

Com a part del procés competitiu de l’Horitzó 2020, les 16 organitzacions d’EuroEXA han sigut seleccionades per les seves tecnologies i capacitats de 8 països diferents: ARM – Regne Unit, ICCS (Institute of Communication and Computer Systems) - Grècia, University of Manchester – Regne Unit, BSC (Barcelona Supercomputing Center) - Espanya, FORTH (Foundation For Research And Technology Hellas) - Grècia, The Hartree Centre of STFC – Regne Unit, IMEC - Bèlgica, ZeroPoint Technologies - Suècia, Iceotope – Regne Unit, Synelixis Solutions Ltd - Grècia, Maxeler Technologies – Regne Unit, Neurasmus - Holanda, INFN (Istituto Nazionale Di Fisica Nucleare) - Itàlia, INAF (Istituto Nazionale Di Astrofisica) - Itàlia, ECMWF (European Centre For Medium-Range Weather Forecasts) - International, y Fraunhofer – Alemanya

Per a més informació: EuroExa: European co-design for exascale applications