El BSC aconsegueix l'acreditació de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa

08 Novembre 2022

El Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat la llista dels 18 centres de recerca reconeguts a la convocatòria del 2021 pel seu lideratge científic i capacitat d'atracció de talent.

El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) l'acreditació de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el màxim guardó nacional que s'atorga a les institucions de recerca espanyoles que destaquen per la qualitat i impacte de la seva investigació i pel lideratge científic a nivell nacional i internacional.

L'Agencia Estatal de Investigación (AEI) va fer pública divendres passat la proposta de resolució provisional de la convocatòria de l'any 2021 per a la concessió de les acreditacions i els ajuts públics de Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i d'Unitats d'Excel·lència María de Maeztu, que reconeixen la competitivitat dels centres i les unitats de recerca d'excel·lència del nostre país i la seva capacitat per a l'atracció de talent.

L'acreditació de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa va acompanyada d'un finançament governamental de 4 milions d'euros durant quatre anys (2023-2026) amb l'objectiu de donar suport als projectes en curs, permetre l'obertura de noves línies de recerca i ajudar el centre a augmentar el perfil científic internacional. És la tercera ocasió que el BSC rep aquesta acreditació, després d'haver-la obtingut anteriorment als períodes 2012-2015 i 2016-2020.

El projecte proposat pel BSC per al programa 2023-2026 combina accions per reforçar el lideratge del centre en Open Hardware i Software i en el codisseny d'aplicacions HPC, així com accions per promoure la diversitat, l'educació, la transferència de tecnologia i la difusió de resultats. L'objectiu és fer efectiva la visió del BSC com a centre de recerca líder al món en Open HPC Stack i aplicacions de gran desafiament, amb un entorn de recerca que promou el desenvolupament professional inclusiu i equitatiu i transfereix coneixements i tecnologia a la societat per ajudar a crear un futur més sostenible.

Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i Unitats d'Excel·lència María de Maeztu

Amb els 18 centres i unitats de recerca reconeguts en aquesta resolució, ja són 56 les institucions d'excel·lència científica distingides pel Ministeri de Ciència i Innovació, que destinarà un total de 54 milions d'euros a aquesta convocatòria. Aquesta dotació ha augmentat un 25% respecte a l'edició anterior, cosa que ha permès incrementar en un 12% el nombre de centres i unitats acreditats, en passar de 50 a 56. La dotació econòmica per a cada centre Severo Ochoa serà de 4 milions d'euros i per a cada unitat Maria de Maeztu de 2 milions d'euros.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha assenyalat que addicionalment s'assignaran més de 400 contractes predoctorals al programa Severo Ochoa i María de Maeztu. “Donem més oportunitats als joves investigadors i investigadores del nostre país”, ha declarat.

A més del BSC, els centres acreditats amb la distinció Severo Ochoa a la convocatòria de 2021 són l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), el Centro de Investigación Cooperativa en Biociencias (CIC BioGUNE), el Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CBM), el Basque Center for Applied Mathematics (BCAM), l’Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA), l’Instituto de Tecnología Química (ITQ), l’Instituto de Neurociencias (IN) y l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA).

Per la seva banda, aquest any han rebut l'acreditació Maria de Maeztu el Barcelona Institute of Analytic Philosophy (BIAP), el Basque Centre for Climate Change (BC3), l'Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (IFISC), el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, el Departament d'Economia de la Universidad Carlos III, l'Institut de Química Teòrica i Computacional (IQTC), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UB-Neuro) i l’Instituto de Investigación en Nutrición y Seguridad Alimentaria (INSA).