Convocatòria oberta a investigadors, professionals mèdics i industrials per a desenvolupar sistemes d'indexació semàntica automàtica per a textos espanyols relacionats amb la salut

15 Abril 2021

Finançat pel projecte Plan de Impulso de las Tecnologías del Lenguaje (PlanTL). Les propostes es poden presentar fins al 30 d'abril de 2021.

La segona edició de la tasca sobre indexació semàntica de textos en castellà relacionats amb la salut anomenada MESINESP2 convida a investigadors, professionals mèdics i industrials a desenvolupar sistemes d'indexació semàntica automàtica amb vocabularis mèdics estructurats per a documents en castellà. Finançat per la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital (SEAD) i el Plan de Impulso de las Tecnologías del Lenguaje (Pla TL), MESINESP2 té com a objectiu promoure el desenvolupament d'eines d'indexació semàntica amb contingut que no estigui en anglès determinant l'estat, identificant desafiaments i comparant les estratègies i els resultats amb els publicats en anglès. Els investigadors, metges i professionals de la indústria espanyols podran enviar les seves convocatòries abans de el 30 d'abril de 2021.

Hi ha una necessitat de millorar, recuperar, classificar l'accés a la informació així com la seva integració en múltiples tipus de documents, en particular, per a tots aquells continguts relacionats amb la salut com la literatura, els assaigs clínics i les patents. La indexació semàntica amb vocabularis mèdics estat una bona solució per a reduir costos i temps en la indexació de documents i, per tant, millorar l'accés a aquestes dades. La majoria dels sistemes d'indexació semàntica relacionats amb la salut i la biomedicina s'estan duent a terme en anglès, però també es publica una gran quantitat de contingut mèdic en altres idiomes. Aquest fet és molt important per a textos clínics ja que estan escrits íntegrament en l'idioma natiu de cada país. Per exemple, el portal regional de la BLVS (motor de cerca que reuneix tots els documents científics publicats en espanyol i portuguès) compta amb més de sis milions d'usuaris únics que busquen contingut en els seus idiomes. L'accés a aquesta informació és essencial tant per als usuaris metges professionals com també per a investigadors, responsables de la presa de decisions en salut pública i d’altres professionals de la salut per millorar el coneixement de noves malalties infeccioses com, per exemple, la COVID19.

Luis Gascó, investigador de la unitat de mineria de textos del departament de Ciències de la Vida, considera que "els sistemes que s'obtinguin d'MESINESP2 proporcionaran una varietat d'escenaris de casos d'ús més enllà de la indexació de la literatura que inclouran intel·ligència competitiva, recerques pròpies, consultes de cerca complexes per a revisions sistemàtiques, medicina basada en evidències, presa de decisions i conservació de bases de dades, elaboració de guies de pràctica clínica ".

La tasca MESINESP2 forma part del taller (en anglès) 9th BioASQ Workshop, que tindrà lloc de l'21 a el 24 de setembre de 2021 a Bucarest (Romania) en el marc de la conferència CLEF 2021. Els investigadors del BSC organitzen aquesta tasca en col·laboració amb la Biblioteca Nacional de Ciències de la Salut i el Centre Nacional d'Investigacions Científiques Demokritos. 

Recursos addicionals:

Per a més informació, visita la plana web https://temu.bsc.es/mesinesp2/ o contacta amb:

Peu de foto: MESINESP2 shared-task overview