Competició internacional per generar eines d'IA que ajudin els metges en el pronòstic de casos de càncer

24 Agost 2020

Més de 150 experts en intel·ligència artificial i processament del llenguatge natural participen en una competició internacional per crear eines automàtiques capaces de localitzar i classificar mencions a tumors cancerígens en grans volums de textos clínics escrits en castellà. El concurs, que es va iniciar a l’abril i finalitzarà al setembre, agrupa participants de 15 països i està organitzat pel Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC) en el marc del Pla d'Impuls de les Tecnologies del Llenguatge (Pla TL), de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial.

El concurs forma part de les tasques que es duen a terme en el terreny de la medicina personalitzada per crear tecnologies que ajudin els metges a fer pronòstics de casos de càncer amb més precisió i en la selecció tractaments.

Els participants han de crear eines automàtiques que puguin localitzar en casos clínics mencions a la forma i les característiques dels tumors cancerígens (informació histològica i morfològica) i etiquetar-los, seguint la Classificació Internacional de Malalties Oncològiques (CIM-O), de l'Organització Mundial de la Salut.

Aquestes eines seran una peça dels futurs sistemes d'intel·ligència artificial més complexos, que seran capaços d'extreure altres informacions contingudes en els textos clínics (com tractaments, evolució dels pacients, etc.) i realitzar prediccions basades en l'anàlisi de quantitats massives de textos mèdics. La capacitat per extreure informació a partir de les històries clíniques en castellà és considerada una àrea crítica per al desenvolupament de sistemes de suport a la decisió en medicina, amb un enorme potencial industrial.

La competició CANTEMIST (Cancer Text Mining Shared Task) acull en aquests moments més de 60 equips amb 156 participants individuals de 15 països diferents, incloent 12 empreses amb activitat en aquest sector. Les eines que presentin els participants seran avaluades per un comitè d'experts internacionals i el resultat de la competició es farà públic la darrera setmana de setembre, al workshop Iberlef, organitzat per la Societat Espanyola per al Processament de el Llenguatge Natural (SEPLN).