Barcelona acull una de les noves unitats ELLIS, la xarxa europea d’excel·lència en IA

17 Març 2023

El BSC és una de les institucions amb presència en la Unitat ELLIS Barcelona, formada per 21 investigadors de 10 d’universitats i centres de recerca del sistema català de coneixement.

Barcelona acollirà una de les quatre noves unitats de l’European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), la xarxa paneuropea d’excel·lència en intel·ligència artificial. La nova Unitat ELLIS Barcelona estarà integrada per 21 científics del camp de la IA de cinc universitats i cinc centres de recerca catalans, entre els quals Natasa Przulj, investigadora del departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS).

La nova unitat esdevindrà la tercera amb major dimensió de la quarantena que integren la xarxa i representa un aval a l’alta qualitat i l’impacte de la recerca duta a terme a Catalunya en l’àmbit de la IA. La candidatura ha estat impulsada des del Govern de la Generalitat en coordinació amb els agents del sistema de coneixement del país, en el marc de l’estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI).

Els 21 investigadors que integren l’equip de recerca de la Unitat ELLIS Barcelona procedeixen, a banda del BSC, d’altres cinc universitats i quatre centres de recerca del sistema català de coneixement: la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el Centre de Visió per Computador (CVC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI/CSIC-UPC), l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC).

La Unitat ELLIS Barcelona promourà la recerca interdisciplinària i transversal en IA, fomentarà forts vincles amb la indústria i formarà la pròxima generació de talent destacat en aquest camp. El seu àmbit de treball se centrarà en la recerca fonamental en l'aprenentatge automàtic i en els camps relacionats, com la visió, la robòtica i el processament del llenguatge natural.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha considerat l’obertura d’una unitat ELLIS a Catalunya una fita “per assentar Catalunya com un nòdul clau en l’àmbit de la recerca en intel·ligència artificial a Europa, un camp d’estudi d’impacte immediat sobre el benestar de la ciutadania i la productivitat del teixit productiu”.

La unitat catalana estarà dirigida per la doctora en Informàtica i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), Carme Torras. Matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial, la Dra. Torras és Premi Nacional de Recerca de 2020 en reconeixement a la seva recerca sobre IA i robòtica assistencial.

En opinió de Carme Torras, “la xarxa ELLIS és un ecosistema privilegiat per desenvolupar la IA d'una manera èticament beneficiosa per a la humanitat. La nova unitat d'ELLIS Barcelona està desitjant unir esforços i contribuir a aquest objectiu”.