Alfonso Valencia, nomenat vicepresident del comitè científic de la IMI, l'associació europea encaminada a aconseguir medicaments eficients en temps més curts

19 Octubre 2020
Tant el director de Ciències de la Vida del BSC com la presidenta de comitè, Isabelle Bekeredjian-Ding, han estat elegits per majoria absoluta.

El director del departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC), Alfonso Valencia, és des d'ara vicepresident del comitè científic de l’Innovative Medicines Initiative (IMI). Valencia ha estat designat per unanimitat, igual que Isabelle Bekeredjian-Ding, que serà la presidenta. L’IMI és la iniciativa publicoprivada més gran del món, l'objectiu de la qual és revitalitzar la investigació biomèdica a Europa per aconseguir medicaments més segurs i eficaços en temps més curts.

Tots dos han estat elegits pels dotze membres que conformen el comitè d'experts en diverses àrees de la investigació mèdica de tot Europa. Per a Valencia, "és un gran honor representar el comitè en aquesta fase de transició al nou programa marc, en el qual els aspectes relacionats amb dades i mètodes computacionals, incloent l’IA, seran particularment rellevants". Un exemple d'aquesta evolució és que en una nova fase entraran en el partenariat empreses del sector IT/Biotech juntament amb les farmacèutiques. De fet, durant aquests anys Valencia ha promogut al comitè l'elaboració d'un informe sobre el futur de les dades i l’IA en biomedicina, que reflecteix i posa en context la importància de la digitalització per al futur de la medicina.

El paper del comitè científic

El comitè fa recomanacions científiques estratègiques a l’IMI i assessora sobre la rellevància contínua de l'Agenda de Recerca Estratègica i les prioritats científiques. També se li consulta formalment sobre els textos temàtics de l’IMI, que es basen en les prioritats científiques, abans de llançar una convocatòria de propostes.

Sobre l’IMI

L’Innovative Medicines Initiative (IMI) treballa per millorar la salut accelerant el desenvolupament i l'accés dels pacients a medicaments innovadors, particularment en àrees on hi ha una necessitat mèdica o social insatisfeta. Per a això, l'IMI facilita la col·laboració entre els actors clau involucrats en la investigació en salut, incloses les universitats, els centres de recerca, la indústria farmacèutica i altres, les petites i mitjanes empreses (Pimes), les organitzacions de pacients i els reguladors de medicaments.