L'energia de fusió i l'exploració del subsòl terrestre, temes del BSC a la Nit de la Recerca

04 Setembre 2022

El investigadors Octavio Reyes, Xavier Sáez i Dani Gallart representaran el Barcelona Supercomputing Center a la Nit Europea de la Recerca, que a Barcelona tindrà lloc a diferents ubicacions.

Octavio Castillo, investigador del departament d'Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria (CASE, per les sigles en anglès), començarà la seva xerrada "Viatge al centre de la terra: un conte sobre matemàtiques i supercomputació" situant la novel·la de Jules Verne en l'actualitat, per explicar com els investigadors viatgen al cor de la Terra fent servir models matemàtics i supercomputació. Aquesta xerrada és un conte sobre matemàtiques i supercomputació, on es parlarà sobre la generació de gegantesques ecografies que ens permeten explorar i comprendre les propietats del subsòl terrestre. Així com, la importància del treball col·laboratiu i multidisciplinari per a la sostenibilitat ambiental i econòmica de les pròximes generacions. Tindrà lloc el proper 27 de setembre, a partir de les 19h, a la Biblioteca Gabriel Garcia Márquez. Més informació, aquí.

Xavier Sáez i Dani Gallart, també del departament de CASE, centraran la seva participació en "El cor de les estrelles a la Terra" i en com la demanda d’energia es cobreix principalment amb els combustibles fòssils i l’energia nuclear de fissió. Malauradament, tots dos tenen importants inconvenients: el primer és responsable del canvi climàtic i de posar en perill la salut de milions de persones; el segon produeix residus radioactius i, en cas d’accident, com Txernòbil i Fukushima, pot contaminar zones durant centenars d’anys. En aquest taller els assistents aprendran què és l’energia de fusió i si és possible construir màquines “creadores d’estrelles”? La xerrada tindrà lloc el proper 2 d'octubre, a partir de les 12h, a Fabra i Coats. Més informació, aquí

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera planera i divertida.

Aquest esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. En l’edició anterior es van dur a terme més de 200 activitats al territori català que incloïen xerrades, tallers, experiments, espectacles i jocs.