L'article del BSC sobre el possible impacte de la cendra dels volcans de l'Antàrtida, entre els 100 més llegits a Scientific Reports 2017

30 Abril 2018
Els investigadors del BSC Alejandro Martí i Arnau Folch són els autors d'aquest article.

 

L'article “Potential ash impact from Antarctic volcanoes: Insights from Deception Island' s most recent eruption” ha estat seleccionat com un dels 100 articles més llegits de l’àrea de Ciències de la Terra per la publicació del grup Nature Scientific Reports el 2017. Els autors són Alejandro Martí i Arnau Folch, investigadors del grup Environmental Simulations al BSC, juntament amb A. Geyer i S. Giralt de ICTJA-CSIC.
Scientific Reports va publicar més de 1500 documents de Ciències de la Terra el 2017, per la qual cosa trobar-se entre els 100 articles més llegits és un èxit extraordinari. Es pot accedir a tots els articles de major accés dins d'aquesta categoria visitant la pàgina
Top 100 in Earth science.

Sobre l’article

Les simulacions realitzades pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) en col·laboració amb l’ ICTJA-CSIC han demostrat que els volcans antàrtics podrien suposar una amenaça més gran del que es creia prèviament. Una investigació centrada en els possibles impactes de la dispersió de cendres procedents de l'illa Decepció posa de manifest com els núvols de cendra atrapats en vents circumpolars a cotes altes tenen el potencial d'arribar a latituds més baixes i afectar el trànsit aeri de l'hemisferi sud. L'estudi s'ha publicat avui a la revista Scientific Reports del grup Nature.

La recerca s’ha basat en diferents conjunts de simulacions, tenint en compte diferents escenaris meteorològics i diferents característiques eruptives. Aquestes simulacions han demostrat que les cendres de les latituds més baixes, com les de l’illa Decepció, podrien envoltar el planeta, fins i tot en el cas d'erupcions moderades, ja que podrien arribar fins a les latituds tropicals, una gran part de la costa atlàntica d'Amèrica del Sud, Sud-àfrica i el sud d’Oceania. Així doncs, una dispersió més àmplia de partícules volcàniques del que es creia anteriorment podria produir conseqüències significatives per a la seguretat aèria en aquestes àrees.

Més informació sobre l’article aquí.